Fabel of feit? Een bak magere kwark is altijd een goede herstelsnack.

Veel sporters eten na hun training een bak magere kwark als herstelvoeding. Ze doen dit na een krachttraining, maar ook na een intensieve duur- of intervaltraining. Doe je hier als sporter nou verstandig aan? Waarmee stimuleer je het herstel van je lichaam het meest?

Voedingswaarde

Magere kwark bevat veel eiwitten, een klein beetje koolhydraten en nauwelijks vet. Daarnaast is het rijk aan verschillende B-vitamines, kalium, calcium en fosfor.1

Macronutriënten Per 100 g Vitamines & mineralen Per 100 g
Energie (kcal) 58 Vitamine B2 (mg) 0,30
Eiwit (g) 8,5 Vitamine B12 (mcg) 0,70
Vet (g) 0,3 Kalium (mg) 163
Koolhydraten (g) 4,9 Calcium (mg) 128
Voedingsvezels (g) 0 Fosfor (mg) 100

Rol van eiwitten

Het gebruik van magere kwark is sporters meestal te doen om de eiwitten. Tijdens het sporten gebruik je jouw spieren. Eiwitten zijn de bouwstenen van jouw spiercellen. Daarnaast zijn eiwitten betrokken bij verschillende regelprocessen in ons lichaam: als enzym bij de spijsvertering, als afweerstof, of als hormoon. En ook bij het transport van zuurstof naar de spieren zijn eiwitten betrokken. Het eiwit hemoglobine bindt zuurstof in ons bloed, waardoor dit vervoerd kan worden naar de spieren.2 3

Spreiding van eiwitten

Het is bekend dat sporters een verhoogde eiwitbehoefte hebben. Voor recreatieve sporters geldt een behoefte van 0,8-1,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, voor krachtsporters bij spieropbouw 1,5-1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag en voor duursporters op hoog niveau 1,2-1,6 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.4

Door de eiwitinname goed te verdelen over de dag kun je een maximaal rendement behalen ten aanzien van de spiereiwitopbouw.5 Daarbij geldt een spreiding met maaltijdmomenten van 0,3-0,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.6 7 Voor iemand van 75 kg komt dat neer op 23-30 gram eiwit per maaltijdmoment. Een bak magere kwark van 500 gram bevat dus teveel eiwit.

Herstel na training

Maar let op, ook wanneer je wel 0,3-0,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aanhoudt, kan dit het herstel soms juist vertragen. Bijvoorbeeld wanneer je net een intensieve duur- of intervaltraining achter de rug hebt. Tijdens dit soort trainingen gebruik je namelijk vooral koolhydraten als brandstof en deze haal je uit jouw koolhydraatvoorraad, de zogeheten glycogeenvoorraad. Naderhand moet deze voorraad weer aangevuld worden en dat kost tijd. Bovendien wordt het aanvullen van de glycogeenvoorraad geremd als er teveel eiwitten genuttigd worden: zie grafiek.3 Wanneer je na een intensieve duur- of intervaltraining dus enkel 0,3-0,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht gebruikt zonder dit te combineren met koolhydraten, is de glycogeenvoorraad nog niet aangevuld voor aanvang van jouw volgende training.

Conclusie

Na een pure krachttraining is 300 gram magere kwark een prima herstelsnack. Als je echter jouw glycogeenvoorraad zo snel mogelijk wilt aanvullen na een intensieve duur- of intervaltraining, dan is een koolhydraatrijke herstelsnack een betere keuze. Door een klein beetje eiwit toe te voegen, kan je de opname van koolhydraten wel bevorderen. De meest optimale verhouding tussen koolhydraten en eiwitten ligt daarbij op 3:1 en 4:1.2 3 Herstelsnacks die deze koolhydraat:eiwit verhouding bevatten, zijn onder andere magere yoghurt met fruit, 2 sneden volkorenbrood waarvan één met zoet beleg en één met hartig beleg, of een pakje magere chocolademelk.


 

1 RIVM (2019). NEVO-online versie 2019/6.0. Geraadpleegd van https://nevo-online.rivm.nl/Default.aspx
2 Burke L, Deakin V. (2015). Clinical Sports Nutrition (5e ed.) Sydney, Australia: McGraw-Hill Education.
3 Harms-Aris C, Geerets T. (2012). Sportvoedingsatlas, een wereld te winnen (1e ed.) Nieuwegein, Nederland: Arko Sports Media.
4 Pannekoek S, van der Stelt T, Wisse V. (2017). Eet als een atleet. (1e ed.) Amsterdam, Nederland: I’m a foodie Publishing.
5 Phillips SM, Chevalier S, Leidy HJ. (2016). Protein “requirements” beyond the RDA: implications for optimizing health. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 41 (5), 565–72.
6 Moore DR, Churchward-Venne TA, Witard O, Breen L, Burd NA, Tipton KD, et al. (2014). Protein Ingestion to Stimulate Myofibrillar Protein Synthesis Requires Greater Relative Protein Intakes in Healthy Older Versus Younger Men. The journals of gerontology. Series A, Biological sciences and medical sciences, 70 (1), 57–62.
7 Phillips SM. (2014). A brief review of critical processes in exercise-induced muscular hypertrophy. Sports Medicine, 44 (1), 71–77.

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR

 • Privacy

Privacy

Via onze webwinkel worden privacygevoelige gegevens oftewel persoonsgegevens verwerkt. Diëtistenpraktijk Die Eet & Sport acht een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. Persoonlijke gegevens worden door ons dan ook zorgvuldig verwerkt en beveiligd.

Bij onze verwerking houden wij ons aan de eisen die de privacywetgeving stelt. Dat betekent onder andere dat:

 • wij duidelijk vermelden met welke doeleinden wij persoonsgegevens verwerken. Dat doen wij via deze privacyverklaring;
 • wij onze verzameling van persoonsgegevens beperken tot alleen de persoonsgegevens die nodig zijn voor legitieme doeleinden;
 • wij u eerst vragen om uitdrukkelijke toestemming om uw persoonsgegevens te verwerken in gevallen waarin uw toestemming is vereist;
 • wij passende beveiligingsmaatregelen nemen om uw persoonsgegevens te beschermen en dat ook eisen van partijen die in onze opdracht persoonsgegevens verwerken;
 • wij uw recht respecteren om uw persoonsgegevens op uw aanvraag ter inzage te bieden, te corrigeren of te verwijderen.

Diëtistenpraktijk Die Eet & Sport is de verantwoordelijke voor de gegevensverwerking. In deze privacyverklaring leggen wij uit welke persoonsgegevens wij verzamelen en gebruiken en met welk doel. Wij raden u aan deze zorgvuldig te lezen.

Deze privacyverklaring is voor het laatst aangepast op 01-01-2018 00:00:00.

Gebruik van persoonsgegevens
Bij het gebruiken van onze webwinkel verkrijgen wij bepaalde gegevens van u. Dat kunnen persoonsgegevens zijn. Wij bewaren en gebruiken uitsluitend de persoonsgegevens die rechtstreeks door u worden opgegeven, in het kader van de door u gevraagde dienst, of waarvan bij opgave duidelijk is dat ze aan ons worden verstrekt om te verwerken.

Wij gebruiken de volgende gegevens voor de in deze privacyverklaring genoemde doelen:

 • NAW gegevens
 • Telefoonnummer
 • Factuuradres
 • Emailadres
 • Betalingsgegevens
 • Geboortedatum
 • IP-adres

Reclame
Wij kunnen u, naast de informatie op onze website, ook op de hoogte brengen van onze nieuwe producten en diensten:

 • per e-mail
 • via social media

Contactformulier en nieuwsbrief
Wij bieden via onze webwinkel de mogelijkheid om vragen te stellen middels een contactformulier, waarbij u gevraagd wordt diverse gegevens in te vullen om uw vraag te behandelen. U kiest zelf welke gegevens u daarbij verstrekt. De gegevens die u ons toestuurt, worden bewaard zolang als naar de aard van het formulier of de inhoud van uw e-mail nodig is voor de volledige beantwoording en afhandeling daarvan.

Wij bieden een nieuwsbrief waarmee wij geïnteresseerden willen informeren over onze producten en/of diensten. Iedere nieuwsbrief bevat een link waarmee u zich kunt afmelden. Uw e-mailadres wordt slechts met uw expliciete toestemming toegevoegd aan de lijst van abonnees.

Locatiegegevens
Als dat nodig is voor de dienst, kunnen wij locatiegegevens (GPS) van u verzamelen. Hiervoor wordt op het moment zelf uw toestemming gevraagd.

Tevens kunnen deze (locatie) gegevens opgeslagen en verwerkt worden door de aanbieder van bijvoorbeeld de navigatie/kaartensoftware, zoals Google Maps, maar de gegevens kunnen ook worden gebruikt door bijvoorbeeld Google of Apple zelf. Wij hebben hier geen invloed op. Wij raden u aan de relevante privacyverklaringen te lezen van de desbetreffende aanbieder.

Publicatie
Wij publiceren uw klantgegevens niet.

Verstrekking aan derden
Wij kunnen uw gegevens doorgeven aan onze partners. Deze partners zijn betrokken bij de uitvoering van de overeenkomst.

Cookies
Op onze webwinkel wordt gebruik gemaakt van cookies. Ook via derden die door ons zijn ingeschakeld worden cookies geplaatst.

Wanneer u onze webwinkel voor het eerst bezoekt, wordt er een mededeling getoond waarin wij u uitleggen waarom wij cookies gebruiken. Uw verder gebruik van onze webwinkel vatten wij op als toestemming voor dit gebruik van cookies.

Het staat u vrij om cookies uit te schakelen middels uw browser. Houd er wel rekening mee dat het mogelijk is dat onze website dan niet meer optimaal werkt.

Met derden die cookies plaatsen hebben wij afspraken gemaakt over het gebruik van de cookies en applicaties. Toch hebben wij geen volledige controle op wat de aanbieders van deze applicaties zelf met de cookies doen wanneer zij deze uitlezen. Voor meer informatie over deze applicaties en hoe zij met cookies omgaan, zie graag de privacyverklaringen van deze partijen (let op: deze kunnen regelmatig wijzigen).

Google Analytics
Wij gebruiken Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze webwinkel gebruiken. Wij hebben een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met onze data. Verder hebben wij Google niet toegestaan de verkregen Analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten, tot slot laten wij de IP-adressen niet anonimiseren.

Beveiliging
Wij nemen beveiligingsmaatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken.

Bewaartermijnen
De hierboven beschreven persoonsgegevens worden bewaard voor zo lang als nodig om uw bestellingen af te handelen, inclusief garantie. Daarna bewaren wij gegevens nog maximaal een jaar voor de beschreven statistische doeleinden. De gegevens worden vervolgens gewist, tenzij er een wettelijke plicht is die langer bewaren vereist (zoals de fiscale bewaarplicht van zeven jaar voor betaalgegevens).

Websites van derden
Deze privacyverklaring is niet van toepassing op websites van derden die door middel van links met onze webwinkel zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare of veilige manier met uw persoonsgegevens omgaan. Wij raden u aan de privacyverklaring van deze websites te lezen alvorens van deze websites gebruik te maken.

Wijzigingen in deze privacyverklaring
Wij behouden ons het recht voor om wijzigingen aan te brengen in deze privacyverklaring. Het verdient aanbeveling om deze privacyverklaring geregeld te raadplegen, zodat u van deze wijzigingen op de hoogte bent.

Inzage en wijzigen van uw gegevens
Voor vragen over ons privacybeleid of vragen omtrent inzage en wijzigingen in (of verwijdering van) uw persoonsgegevens kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via onderstaande gegevens.

U kunt ons ook een verzoek toesturen om deze gegevens in te zien, te wijzigen of te verwijderen. Ook kunt u een verzoek indienen om een gegevensexport op te vragen voor gegevens die wij met uw toestemming gebruiken, of gemotiveerd aangeven dat u de verwerking van persoonsgegevens door ons wil laten beperken.

Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om u adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dient u een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. U kunt deze terug vinden in de instellingen van uw browser. Indien de gegevens niet kloppen, kunt u ons verzoeken om de gegevens te wijzigen of te laten verwijderen.

Autoriteit Persoonsgegevens
Natuurlijk helpen wij u graag verder als u klachten heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens. Op grond van de privacywetgeving heeft u ook het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen deze verwerkingen van persoonsgegevens. U kunt hiervoor contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Contactgegevens
Diëtistenpraktijk Die Eet & Sport
Sportcentrum Universum, kamer 0.38
Science Park 306
1098 XH Amsterdam

Telefoon
06 14 11 85 75 (maandag t/m vrijdag)