Fabel of feit? Verse vruchtensappen zijn gezond.

Ik zie het veel in mijn praktijk. Klanten maken een groot glas vers vruchtensap voor zichzelf met verschillende soorten fruit: banaan, sinaasappel, citroen, mango, appel, et cetera. De stukken fruit worden geperst, geblend of koudgeperst met het idee gezond bezig te zijn. Maar is vers vruchtensap eigenlijk wel gezond?

Wat maakt fruit gezond?

Dat fruit gezond is, weten we allemaal. Zo geeft fruit eten o.a. een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.1 Omdat fruit veel water bevat, levert het in verhouding tot het gewicht weinig calorieën. Fruit bevat voedingsvezels, wat zorgt voor een vol gevoel.2 Daarnaast is fruit een belangrijke leverancier van diverse vitamines en mineralen: o.a. vitamine C, verschillende B-vitamines, kalium en magnesium.3 Omdat de voedingswaarde flink verschilt per fruitsoort, is het advies om zoveel mogelijk verschillende soorten fruit te eten.2

Voedingswaarde

Hieronder zie je de top 10 meest gegeten soorten fruit in Nederland.3
Op de volgende pagina is de voedingswaarde per 100 gram van de 5 meest gegeten fruitsoorten uiteengezet.4

Voedingswaarde per 100 gram4

Appel Banaan Peer Mandarijn Sinaasappel
Energie (kcal) 56 92 55 46 48
Eiwit (g) 0,3 1,1 0,2 0,7 0,8
Vet (g) 0,2 0,3 0,3 0,1 1,0
Koolhydraten (g) 12,0 20,0 11,7 9,9 7,9
– suikers (g) 10,4 15,5 9,5 8,2 7,7
Voedingsvezels (g) 2,0 1,9 2,2 0,9 2,0
Vitamine A (RAE) 2 5 3 20 8
Vitamine B2 (mg) 0,01 0,03 0,02 0,03 0,03
Vitamine B11 (mcg) 0,0 8,6 3,7 22,6 32,6
Vitamine C (mg) 5 8 3 40 51
Kalium (mg) 123 374 155 145 177
Magnesium (mg) 5 28 7 10 10

Fruit versus vruchtensap

Vers vruchtensap heeft helaas niet diezelfde positieve effecten op de gezondheid als fruit. Het drinken van veel vruchtensap vergroot zelfs de kans op overgewicht en diabetes type 2.1 Maar waardoor wordt dat verschil tussen fruit uit het vuistje en een glas vers vruchtensap dan veroorzaakt?
Bij de bereiding van vruchtensap gaan voedingsstoffen verloren. Zodra fruit geperst of op een andere manier bewerkt wordt, begint de afbraak van vitamine C onder invloed van zuurstof.5 Het zuur van het fruit gaat te snelle afbraak gelukkig tegen, waardoor vers vruchtensap nog aardig wat vitamine C bevat. Maar hoe langer je vers vruchtensap laat staan, des te minder vitamine C het bevat.6
Ook het vezelgehalte van vruchtensap ligt veel lager, omdat veel vezels in de schil of de fruit juicer achterblijven.5
Tot slot heb je voor het maken van een glas vruchtensap al snel 4-5 stukken fruit nodig. Hierdoor bevat een glas vruchtensap net zoveel suiker als frisdrank: zo’n 7 suikerklontjes, oftewel 110 calorieën! Omdat vruchtensap vloeibaar is en je er niet op hoeft te kauwen, raak je er minder snel vol van en krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Zo neemt het risico op overgewicht toe.5

Conclusie

Helaas! Ondanks dat vers vruchtensap nog wel vitamine C bevat, bevat het minder vezels, veel suiker en significant meer energie dan fruit uit het vuistje. De kans op overgewicht en diabetes type 2 neemt daardoor toe bij regelmatig gebruik. Om die reden wordt vers vruchtensap niet als gezond beschouwd. Af en toe een glaasje vers vruchtensap kan natuurlijk geen kwaad, maar houd het glaasje klein, drink het niet dagelijks en vervang eventueel een deel door vers groentesap.


1 Gezondheidsraad (2015). Richtlijnen goede voeding 2015. Geraadpleegd van https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
2 Voedingscentrum (2021). Fruit. Geraadpleegd van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx
3 RIVM (2020). Wat eet en drinkt Nederland? Voedselconsumptiepeiling 2012-2016. Geraadpleegd van https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/consumptie/fruit
4 RIVM (2019). NEVO-online versie 2019/6.0. Geraadpleegd van https://nevo-online.rivm.nl/Default.aspx
5 Voedingscentrum (2021). Vruchtensap. Geraadpleegd van: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vruchtensap.aspx
6 Vitamine Informatie Bureau (2021). Bewaren: wat betekent het voor vitamines? Geraadpleegd van: https://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/?tx_news_pi1%5Bnews%5D=297&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=6e711217fcc9b655e4ab9a39f79176d2

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR

 • Privacy

Privacy

Via onze webwinkel worden privacygevoelige gegevens oftewel persoonsgegevens verwerkt. Diëtistenpraktijk Die Eet & Sport acht een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. Persoonlijke gegevens worden door ons dan ook zorgvuldig verwerkt en beveiligd.

Bij onze verwerking houden wij ons aan de eisen die de privacywetgeving stelt. Dat betekent onder andere dat:

 • wij duidelijk vermelden met welke doeleinden wij persoonsgegevens verwerken. Dat doen wij via deze privacyverklaring;
 • wij onze verzameling van persoonsgegevens beperken tot alleen de persoonsgegevens die nodig zijn voor legitieme doeleinden;
 • wij u eerst vragen om uitdrukkelijke toestemming om uw persoonsgegevens te verwerken in gevallen waarin uw toestemming is vereist;
 • wij passende beveiligingsmaatregelen nemen om uw persoonsgegevens te beschermen en dat ook eisen van partijen die in onze opdracht persoonsgegevens verwerken;
 • wij uw recht respecteren om uw persoonsgegevens op uw aanvraag ter inzage te bieden, te corrigeren of te verwijderen.

Diëtistenpraktijk Die Eet & Sport is de verantwoordelijke voor de gegevensverwerking. In deze privacyverklaring leggen wij uit welke persoonsgegevens wij verzamelen en gebruiken en met welk doel. Wij raden u aan deze zorgvuldig te lezen.

Deze privacyverklaring is voor het laatst aangepast op 01-01-2018 00:00:00.

Gebruik van persoonsgegevens
Bij het gebruiken van onze webwinkel verkrijgen wij bepaalde gegevens van u. Dat kunnen persoonsgegevens zijn. Wij bewaren en gebruiken uitsluitend de persoonsgegevens die rechtstreeks door u worden opgegeven, in het kader van de door u gevraagde dienst, of waarvan bij opgave duidelijk is dat ze aan ons worden verstrekt om te verwerken.

Wij gebruiken de volgende gegevens voor de in deze privacyverklaring genoemde doelen:

 • NAW gegevens
 • Telefoonnummer
 • Factuuradres
 • Emailadres
 • Betalingsgegevens
 • Geboortedatum
 • IP-adres

Reclame
Wij kunnen u, naast de informatie op onze website, ook op de hoogte brengen van onze nieuwe producten en diensten:

 • per e-mail
 • via social media

Contactformulier en nieuwsbrief
Wij bieden via onze webwinkel de mogelijkheid om vragen te stellen middels een contactformulier, waarbij u gevraagd wordt diverse gegevens in te vullen om uw vraag te behandelen. U kiest zelf welke gegevens u daarbij verstrekt. De gegevens die u ons toestuurt, worden bewaard zolang als naar de aard van het formulier of de inhoud van uw e-mail nodig is voor de volledige beantwoording en afhandeling daarvan.

Wij bieden een nieuwsbrief waarmee wij geïnteresseerden willen informeren over onze producten en/of diensten. Iedere nieuwsbrief bevat een link waarmee u zich kunt afmelden. Uw e-mailadres wordt slechts met uw expliciete toestemming toegevoegd aan de lijst van abonnees.

Locatiegegevens
Als dat nodig is voor de dienst, kunnen wij locatiegegevens (GPS) van u verzamelen. Hiervoor wordt op het moment zelf uw toestemming gevraagd.

Tevens kunnen deze (locatie) gegevens opgeslagen en verwerkt worden door de aanbieder van bijvoorbeeld de navigatie/kaartensoftware, zoals Google Maps, maar de gegevens kunnen ook worden gebruikt door bijvoorbeeld Google of Apple zelf. Wij hebben hier geen invloed op. Wij raden u aan de relevante privacyverklaringen te lezen van de desbetreffende aanbieder.

Publicatie
Wij publiceren uw klantgegevens niet.

Verstrekking aan derden
Wij kunnen uw gegevens doorgeven aan onze partners. Deze partners zijn betrokken bij de uitvoering van de overeenkomst.

Cookies
Op onze webwinkel wordt gebruik gemaakt van cookies. Ook via derden die door ons zijn ingeschakeld worden cookies geplaatst.

Wanneer u onze webwinkel voor het eerst bezoekt, wordt er een mededeling getoond waarin wij u uitleggen waarom wij cookies gebruiken. Uw verder gebruik van onze webwinkel vatten wij op als toestemming voor dit gebruik van cookies.

Het staat u vrij om cookies uit te schakelen middels uw browser. Houd er wel rekening mee dat het mogelijk is dat onze website dan niet meer optimaal werkt.

Met derden die cookies plaatsen hebben wij afspraken gemaakt over het gebruik van de cookies en applicaties. Toch hebben wij geen volledige controle op wat de aanbieders van deze applicaties zelf met de cookies doen wanneer zij deze uitlezen. Voor meer informatie over deze applicaties en hoe zij met cookies omgaan, zie graag de privacyverklaringen van deze partijen (let op: deze kunnen regelmatig wijzigen).

Google Analytics
Wij gebruiken Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze webwinkel gebruiken. Wij hebben een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met onze data. Verder hebben wij Google niet toegestaan de verkregen Analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten, tot slot laten wij de IP-adressen niet anonimiseren.

Beveiliging
Wij nemen beveiligingsmaatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken.

Bewaartermijnen
De hierboven beschreven persoonsgegevens worden bewaard voor zo lang als nodig om uw bestellingen af te handelen, inclusief garantie. Daarna bewaren wij gegevens nog maximaal een jaar voor de beschreven statistische doeleinden. De gegevens worden vervolgens gewist, tenzij er een wettelijke plicht is die langer bewaren vereist (zoals de fiscale bewaarplicht van zeven jaar voor betaalgegevens).

Websites van derden
Deze privacyverklaring is niet van toepassing op websites van derden die door middel van links met onze webwinkel zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare of veilige manier met uw persoonsgegevens omgaan. Wij raden u aan de privacyverklaring van deze websites te lezen alvorens van deze websites gebruik te maken.

Wijzigingen in deze privacyverklaring
Wij behouden ons het recht voor om wijzigingen aan te brengen in deze privacyverklaring. Het verdient aanbeveling om deze privacyverklaring geregeld te raadplegen, zodat u van deze wijzigingen op de hoogte bent.

Inzage en wijzigen van uw gegevens
Voor vragen over ons privacybeleid of vragen omtrent inzage en wijzigingen in (of verwijdering van) uw persoonsgegevens kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via onderstaande gegevens.

U kunt ons ook een verzoek toesturen om deze gegevens in te zien, te wijzigen of te verwijderen. Ook kunt u een verzoek indienen om een gegevensexport op te vragen voor gegevens die wij met uw toestemming gebruiken, of gemotiveerd aangeven dat u de verwerking van persoonsgegevens door ons wil laten beperken.

Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om u adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dient u een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. U kunt deze terug vinden in de instellingen van uw browser. Indien de gegevens niet kloppen, kunt u ons verzoeken om de gegevens te wijzigen of te laten verwijderen.

Autoriteit Persoonsgegevens
Natuurlijk helpen wij u graag verder als u klachten heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens. Op grond van de privacywetgeving heeft u ook het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen deze verwerkingen van persoonsgegevens. U kunt hiervoor contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Contactgegevens
Diëtistenpraktijk Die Eet & Sport
Sportcentrum Universum, kamer 0.38
Science Park 306
1098 XH Amsterdam

Telefoon
06 14 11 85 75 (maandag t/m vrijdag)